Pages

Saturday, 12 May 2012

Seoul Korea Intro and Tips

Salam....sgt excited...!!!! moh kite cite pasal korea..dah lame simpan angan2 nak pergi korea. Sesiape yg duk layan cite2 korea ni, mesti target nak sampai sane..ni ct nak kasi tips yg berguna untuk family trip..khasnye yang ade anak kecik. Kebanyakan blogger kasi tips backpacker aje..yg bujang2 memang senang sgt! untuk yg bwk anak ni pastikan dapat info yg cukup tau..mase pergi sane, ct memang sgt kekurangan info untuk keselesaan anak2 kat sane. Memang jadi agak leceh sikit la kan...bole hilang mood bercuti disebabkan masalah kecik2 ni tau...ohhh tidakk...jgn mcm tu! beribu riban habis dah ni..
 
happy...happy..happy...:)
 
flight airasia, berlepas ke incheon, korea pukul 8.30mlm...baru settle keje2 mendeco dewan jam 7ptg..drive dgn laju ke rumah..kelam kabut duk mengejar solat jamak mahgrib, gate imigration dah nak tutup...en suami dah hero2 melaya dah tunggu, si ibu mithali berlali separa anak dengan pantas sambil meraba2 pin tudung mane yg patut..alih2 lilit2 aje la janji tutup aurat..bukan nak cun2 mengurat hero korea pon kan..
 
====> ade ke alam surau LCCT tu makcik keturunan India yg duk jage kat dalam...rase hampeh aje.!!
 
Bermengah2an naik tangga flight. Ade pulak jumpe sorang customer duty flight attendant mlm tu...senyum lebih sikit kot2 dia akan belanja makan..nan adoo! -----lalu keciwa..si ibu dan anak2 duk belakang sekali bederet betiga. 
 
En Suami disini dengan keselesaan di tahap maksimum...senyuman meleret
 
Sampai incheon pagi2 lepas subuh. Sempat solat subuh dalam flight sambil mengadap sorang mamat korea ni. Agaknya dia pon rase pelik sampai tak berani toleh kenepa kakak melayu yg ayu ni duk mengadap dia.
 
 
wiieee..kami dah sampai..kami laporpo!
 
File:AREX-Incheon-International-Airport-Station-Gates.JPG
 
Incheon International Airport
 
Sampai incheon, saudara Fariq dah tunggu..patutnya kami naik teksi sendiri ke guest house. Fariq takut kami sesat..dijemputnye jugak...mekasih! teksi agak mahal KRW85,000 - 90,000.. layan aje lah.
 

 Teksi
 
 
Guest house kami di hae bang Cheon, berdekatan Itaewon. Menjunam tinggi..mmg mcm ni la sama dlm cite2 korea tu..klu kene kejar anjing habis tergolek2 nak lari.


 
Nak berjalan ke bawah ambik teksi
 
Sungguh tak sabar nak makan...lapar..ramai pulak mamat pakistan kat area Itaewon ni. Maharaja Restaurant kedai pertama kami..iklan flyers nampak murah, sampai sane...mak aii mahalnye.!!
 
"Bariani oh bariani"
 
 
 
Maharaja Restaurant, Itaewon






Keluar dari sini...bergegas ke Hamilton Shopping Centre..anak2 dah tak tahan sejuk sangat. Kene bali baju lebih tebal.. makcik tu pandai cakap Melayu la pulak. Rupenye lame tinggal di Indonesia berniaga kat sane...tabik spring...! dalam pada tu termakan pujuk rayu dia...habis KRW200,000 beli baju2 dia! terkena sudah...


Hamilton Shopping Centre, Itaewon


Setiap sabtu & ahad dkt Itaewon Street ni mmg happening..rambang mata. Agak murah dari dlm kedai. Tapi Ajussi ni mcm tak nak layan sangat...tak reti nak communicate kot. Baik lah..
 


First day - shopping sampai ke malam..cari barang keperluan 8 hari disana. Keluar kedai sejuk berangin yg bukan ketegori sepoi2 dah. Memang tak boleh tahan. Macam mane la dorang bole pakai skirt pendek aje ni..- 'memang tak larrr'
 
*Bergegas tahan teksi..sejuk, nak balik masak..makan panas2..
 
*Nyum nyum...jauh ke negeri org..masakan melayu jgk yg sedap.
( Kari ayam->sambal goreng-> sambal tumis ikan bilis-> telor dadar -> telor rebus)
 Abaikan teh 'o' yg terpaksa masuk mangkuk itu.
 

Siti nak  share sikit tips2 yang penting untuk family vacation ke korea ni,korang kene pastikan at least yg ni okay...:-

1) Bekalan makanan
2) Tempat Tinggal
3) Jenis strolller - SGT PENTING
4) Jenis pakaian
5) Duit/ATM card
6) T-Money
7) Map

1) Bekalan makanan
Untuk memastikan anak2 tak kelaparan...kami bawa bekal yg byk..tapi jadi tak cukup jugak, bila dah sejuk2 tu memang kerjanye asyik lapar aje...sib baik anak2 ni jenis suka  makan buah, memang senang nak dapat buah2 kat sane, tapi agak mahal. Yang penting untuk anak siti, buah epal, roti gardenia dan jem strawberry...cukup untuk 8 hari di korea. Untuk si ibu dan bapa ni, standard la, instant kari dan sambal, ulam timun. Lauk ni bole dibawa dari rumah dan dibekukan, insyaAllah smpai sane masih elok dan terus masuk fridge balik...kira la ngam2 utk 8 hari. Tiap2 pagi lepas subuh, siti dah masak makanan yg heavy, breakfast makan nasi, terus tapau untuk bwk jln2. Susah nak dapat makanan halal. Stress dibuatnye.

favorite ni, hari2 mesti nak singgah Salam bakkery..sedap! harga  roti KRW 2500 ke atas.
 
Yang ni pon sedap-sedap

paling murah KRW45,000 aje..kebab okay, sekali makan set nasi dia..
oh tidak..kembang sikit tekak ku!

2) Tempat Tinggal/Guest House
Kami memang memilih untuk tinggal di Itaewon, Seoul Korea.  Sangat mudah untuk orang2 muslim kat sane. Itaewon banyak makanan halal, kedai roti, kebab, kedai runcit brg halal..(senang beli bahan masak) dan  ade masjid. Segala jadi mudah! Kedutaan pon memang dkt2 area situ. Cumaaaaa....kat sane memang jenis berbukit...jenuh woo...mendaki aje la kerjanyer...duk tolak stroller yg berat tu...kiyoook dibuatnyer...alih-alih tahan teksi aje..dekat pon dekat lah!  Penginapan pilihan kami guest house aje..bole masak memasak. 100,000 won satu hari. 8 hari 800,000 won = RM2,400. Boleh masak, queen bed, toilet bersih, selesa..tengok tv 24 jam tak de org kacau. (tn rumah kerja awal pagi balik lewat malam) Klu duk hotel, mahal lagi n tak boleh masak..susah jugak tu. Dorang kasi breakfast pon ntah halal ke tidak la kan. Kitorang stay dengan our malaysian yg kerja kat sane. Sangat senang lg mudah, kelengkapan masak dah ade..hehe...tak cukup pinjam brg tuan rumah, pastu ganti balik!

Port biase tunggu teksi depan Family Mart

Alhamdulillah dkt  Itaewon rase aman...dan rasenyer rata2 tempat di Seoul memang  agak selamat..katenyer tak banyak kes pick pocket, accident, seksual harrasment..fuhh lega! cume kekadang selisih dgn US Army tu rase gerun jugak la..pasal kite bukan dlm negara Islam kan...Kerbersihan memang tip top. Tranportation tak de masalah --> On Time.

3) Stroller - Sangat Penting
Bagi sesape yg ade anak bawah 5 tahun ni memang sesuai bwk stroller/buggy. tapi kami memang dah tersilap tafsir. Siti bawak stroller jenis travel system, susah yg amat.Kononnye nak guna basket yg besar senang isi brg2 shopping...memang tak menjadi la plan tu...rata2 subway station tak de lif, naik tangga/escalator aje.. escalator pulak ade palang. stroller mmg kene lipat dulu. Paling terkena mase dekat station Myendong..ambik exit yg memang tak de lif, panjat tangga sampai 3 tingkat. kesian en suami..oh kejam rasenye!  Dorang kat sane pon memang tak bawak anak naik subway kot. Tak pernah nampak walau sekali pon. Mungkin lebih senang naik kereta aje kot...or budak2 kecik kat sane memang tak ramai.
 
Bila guna escalator pulak, siap ade tiang pembahagi kiri dan kanan, memang stroller kami tu kene lipat...dah la besar, berat pulak tu....rase ralat sangat tang STROLLER tu...next time kene bawak jenis umbrella fold aje. Ringan dan mudah lipat. Klu tak bwk, susah pulah anak2 nak tido (Kene bagi tido, klu tidak meragam nanti, lagi leceh tau)
 
 Sumbat semua barang dlm basket..tak payah nak pegang2
 
ni yang agak payah, lipat, bukak! teksi  ade tong gas NGV, tak muat letak dlm bonet kete.
Berhimpit2 la kami dgn stroller tu

Tapi...ini la faedahnye...si kecil dapat lelap kejap. pantang kene angin sejuk aje, lena la si comel ni.

4) Pakaian yang bersesuaian
Trip yg siti pergi mase Spring Season...nak skodeng cherry blossom. tapi misi tu GAGAL. Di sebabkan musim winter yg panjang..:( Masih sgt sejuk mase smpai sane..mule2 bawak jenis winbraker aje, tapi anak tak tahan sejuk, pergi beli jugak winter coat untuk anak2..paling dkt singgah Hamilton Shopping Mall. Si ummi pon same, beli set lain jugak...harge jauh lebih murah dari Malaysia. Design cantik2. Memang bag yg kami bawa tu banyak dengan makanan aje...baju2 tak payah banyak sgt. Time tu tak panas, jadi tak berpeloh. baju malam bole guna berhari2..baju siang pon same..hehe..


5) Duit/ATM card
Pastikan bawak cash secukupnya..klu tukar dkt sane, dapat sikit aje. Kami memang ade masalah ATM kat sane. Maybank card tak bole guna, Standard Chartared pon tak bole guna. Alih2 transfer duit masuk account tn rumah, minta dia withdrawkan...kena la tunggu sehari baru dapat duit cash dlm tangan.

6) T- Money
Naik mane2 public transport lebih baik guna T-Money card. Ala2 Touch & Go card. Senang nak dapat card ni..kami beli di family mart aje.


Ini antara cth2 T-Money card
  
7) Map
Sangat-sangat penting...org korea mementingkan bahasa ibunda.Susah nak communicate dgn dorang. Nak pegi mane2 kami tgk map aje...senang. Jangan lupe beli siap2 dari Malaysia..RM30 macam tu hargenye.
 
Antara Tempat2 menarik yang perlu dilawati
 
Firtsly, mesti naik Seoul Tour Bus round dulu satu Seoul, baru kita tahu mane yg kita nak singgah nanti. Dia akan bgtahu kita setiap tempat2 menarik yang dilalui. Tiket KRW10,000.
 
Lepas tu baru pergi tempat2 berikut:-
 
1) Dongdaemun
2) Cheonggyecheon Stream (best view at night)
3) Itaewon
4) Gyeongbok Palace
5) National Musem of Korea
6) Myeongdong
7) Namdaemun Market 
8) Nami Island
9) Chandeok Palace
10) Namsangol Hanok Village
11) Namsan Tower @ Seoul Tower
12) Insa-dong (buy cheap souvenirs)

Siti akan cerita lebih details untuk tempat2 menarik tu dalam next entry ya...zasss!



No comments:

Post a Comment